Socioekonomisk analys och kartläggning – Åland
På uppdrag av Ålands landskapsregering har vi genom fördjupade intervjuer och digital enkät kartlagt vilka intressenter som kan beröras av nya marina skyddsområden. Hur kan de som verkar och lever på Åland komma att påverkas socioekonomiskt? Och vilka åsikter finns det kring inrättandet av marina skyddsområden.
Nya marina skyddsområden
Ålands landskapsregering har som mål att, inom EU-projektet LIFE-IP Biodiversea, inrätta nya marina skyddsområden i Ålands skärgård – både utifrån habitat- och fågeldirektivet samt utifrån åtagandet att skydda 30% av de finska havsområdena till år 2030. Hos Ålands landskapsregering finns rapporten att läsa i sin helhet samt även enkätfrågorna.
Resultat visar på delade åsikter
Resultaten från intervjuer och enkäter visar på en uppdelning bland deltagande ålänningars åsikter kring marina skyddsområden. En del är kraftigt negativa till inskränkningar av skärgårdsbornas jakt- och fiskerättigheter. Andra välkomnar fler skyddsområden och ser det som en nödvändighet för att bevara skärgårdslandskapets natur- och rekreationsvärden. En betydande del av denna grupp är motståndare till de aktuella planerna på havsbaserad vindkraft i Norrhavet. Förenklat kan man säga att det finns omsorg om skärgården och misstro till myndigheter.
Positiva till naturvård, negativa till restriktioner
Den främsta slutsatsen av utredningen är att det egentligen finns en stor samsyn mellan respondenterna och landskapsregeringen. Bägge parter värnar naturen och anser att skärgårdslandskapet är i behov av fortsatt skötsel för att bibehålla och stärka naturvärdena.
Önskemål om anpassade områdesskydd
Respondenterna framför önskemål om att landskapsregeringen i större utsträckning ska anpassa områdesskydden till åländska förutsättningar. Till exempel anses inte småskalig jakt och fiske utgöra ett hot mot befintliga naturvärden. Istället upplevs jakt- och fiskerättigheterna som väldigt viktiga för att hålla den åländska skärgårdskulturen levande.
Hembygdsrätten och jordförvärvsreglerna
De för Åland unika hembygdsrätten och jordförvärvsreglerna anses utgöra ett skydd för den åländska naturen. Det finns önskemål om att anpassa regelverket så att dessa i kombination med naturvårdsavtal kan betraktas som skyddsområden enligt EU:s definition.
Involvera lokal kunskap
Lokala jakt- och fiskelag har en stor kunskap om naturen i sina verksamhetsområden. Både intervjuerna och enkäterna visar hur viktigt det är att i tidiga skeden involvera bland annat jakt- och fiskelag för att lyckas med utformning och inrättande av nya marina skyddsområden.
Team: Ilona Stehn, Wösel Thoresen, Martin Månsson, Anna Maria Larson
Här är våra tvärvetenskapliga tjänster
Med vidgade vyer, transparens och ett holistiskt tänkande driver vi projekt som skapar miljönytta för både kund och samhälle. I vår tvärvetenskapliga och omfångsrika tjänstepalett finns de evidensbaserade möjligheterna och lösningsfokuserade konsulterna.