ARTpodden #36 – Hur hör djur?
Vi har i de senaste avsnitten lyssnat på naturen och grottat ner oss i hur den låter; naturens ljud. I detta avsnitt försöker vi istället ta reda på…
Läs merARTpodden #35 – Om lyssnande som närmande
ARTpodden fortsätter i lyssnandekonstens anda - denna gång intervjuar Emma Holmberg Jenny Sunesson, konstnär och forskare vid Stockholm konstnärliga högskola (SKH), som berättar om hennes projekt UNDER och…
Läs merARTpodden #34 Elektronisk flora
I sommarens avsnitt lyssnar vi till växtriket tillsammans med musik- och konstnärsduon Lerin/Hystad. ARTpoddens 34:e avsnitt handlar allt från växtblindhet till växternas betydelse i biosfären, om att vegetabiliska…
Läs merARTpodden #33 Om sumpskogar och hackspettar
ARTpodden tar ett sista klafsigt avstamp i de våta markerna för att sedan börja lyssna till vårens kanske mest högljudda artgrupp: hackspettarna! Vi tar oss genom sumpskogar tillsammans…
Läs mer#32 JULSPECIAL ute nu!
Lagom till jul kommer nu ett specialavsnitt av ARTpodden om kristendomens möjligheter att fungera vägledande i omställningen. Inbjuden är Petra Carlsson Redell: teologiprofessor, präst och forskningsledare för Centrum…
Läs mer#31 På myren, i hjortlandet
Våtmarkstemat fortsätter, och tar några oväntade svängar in i naturskildringarnas vara eller icke vara. Emma Holmberg pratar med Tomas Bannerhed om myrmarker, artkunskap, naturskildringar och kulturen som en…
Läs mer#30 Bedrägliga orkidéer
Ett perfekt sällskap för hängmattan, om rika kärr och luriga orkidéer. Visste du till exempel att var tredje orkidé lurar till sig pollinerare utan att ge dem något…
Läs mer#29 Sphagnum – våtmarkernas ödmjuka klimathjältar
Ekologigruppens våtmarksserie fortsätter! Denna gång med fokus på en ödmjuk klimathjälte i gränslandet mellan vått och torrt - vitmossan - och om varför återställande av våtmarker är en…
Läs mer#28 Om utdikningen av våtmarker med Bo Landin
Det är våtmarkens dag och det firar vi med att publicera det första avsnittet i årets temaserie om VÅTMARKER i ARTpodden. Med oss denna gång är ingen mindre…
Läs merARTpodden #27 Myror
ARTpodden handlar om några av de 1000000000000000 myror om finns i världen. Myror utgör ungefär en 1/5 av alla landlevandes djurs biomassa och kan kan bära 1000 gånger…
Läs merARTpodden #26 Ängens flygande blommor
ARTpoddens ängsserie fortsätter - nu med fokus på ängens flygande blommor - fjärilarna. Dessutom berättar Naturskyddsföreningens Cassandra Hallman om det nystartade projektet Världens längsta blomsteräng. Lyssna för att…
Läs merARTpodden #25 Befängd äng
ARTpoddens jordtema fortsätter - nu med fokus på ängsmark, änglamark, minnespraktik och Arkadien. Kontinuitetsäng och örtklädd gräsmatta. Ängen är både symbol och praktik, som medverkande gäst Sanna Samuelsson…
Läs merARTpodden#24 Ogräs
”Underklassen invaderar rabatten”. Så beskriver Kerstin Ekman scenen där ogräsen vill tränga sig in på festen i Elsa Beskows barnbok Blomsterfesten i täppan från 1914. Drottning Rosen undrar…
Läs merARTpodden#23 Jorden
Med utgångspunkt i den faktiska jorden undersöker vi förutsättningarna för mänskligt såväl som ickemänskligt liv på planeten Tellus, som vi har valt att kalla för… Jorden. I det…
Läs merARTpodden#22 Mörker
ARTpoddens mörkerserie fortsätter med Johan Eklöf - författaren bakom den hyllade boken ”Mörkermanifestet – om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm”. Fram till ungefär 150 år…
Läs merARTpodden#21 Fladdermöss
Årets mörkaste tid är över oss. Under december månad släpper vi två avsnitt av ARTpodden, med fokus på några av alla nattaktiva arter som hotas av eskalerande ljusföroreningar.Med…
Läs merARTpodden #20 Lavar
Avsnittet vi alla har längtat efter! Om en art som vår kollega Aina redan i första avsnittet av ARTpodden för två år sedan utsåg som sin favoritart. Men…
Läs merARTpodden #19 Furan och skogen
Vi dyker ned i skogsdebatten och diskuterar trädplantager, skog och skogsbruk tillsammans med Sveaskogs fd kommunikationschef och affärsstrateg Leif Öster, DN-journalisten Lisa Röstlund och skogsbrukaren Mikael Karlsson. Även…
Läs merARTpodden #18 Tallen – en trotjänare
Vi fortsätter att fokusera på Sveriges evergreens. Om tallen, finns det mycket att säga och i det första av två avsnitt om detta tuffa träd pratar Emma med…
Läs merARTpodden #17 Flyttfåglar
De flyger norrut om vårarna. De bygger åt sig ett hus av sång när de drar fram längs kusterna. I mars, när isarna ännu är kvar, kommer de.…
Läs merARTpodden #16 Ekologi på närplanet
Författaren och poeten Nina Burton gästar podden för att samtala om sin senaste bok "Livets tunna väggar" - en bok som redan har beskrivits som en minor classic.…
Läs merARTpodden #15 Om granen
Emma tar i ARTpoddens 15:e avsnitt hjälp av en av nordens främsta entomologer, Bengt Ehnström, och kanske världens främsta författare, Harry Martinson, för att reda ut granens mörka…
Läs merARTpodden #14 Om livet på botten
I artpoddens 14:e avsnitt går vi till botten med några av de små, små djur som lever längst ner i sjöar och vattendrag. Lyssna på när Ekologigruppens bottenfaunaexpert…
Läs merARTpodden #13 om våra åttafotade vänner spindlarna
Inför Halloween gjorde vi en läskig special om spindlar! Men vad är det som så läskigt? Att dom har könsorganen på armarna och ofta åtta ögon? Att dom…
Läs merARTpodden #12 blir LAXpodden
I artpoddens 12:e avsnitt intervjuar Emma den numera världskände sportfiskaren och opinionsbildaren Mikael Frödin i det andra avsnittet om LAX som handlar om den norska laxindustrins osmakliga odlingsmetoder.…
Läs merARTpodden #11 blir LAXpodden
ARTpodden blir LAXpodden, i alla fall för två avsnitt framöver! Avsnitt 11 fokuserar på Östersjölaxen, som Stefan Palm, forskare på Institutet för akvatiska resurser vid SLU, berättar mer…
Läs merARTpodden #10 Öring
De som fiskar öring återkommer hela tiden till hur vacker den är. Är det så att varje öring även har en egen personlighet? Var och hur lever öringen?…
Läs merARTpodden #9 Bin
I ARTpoddens nionde avsnitt intervjuar Emma Holmberg vår kollega Anna Persson som just nu är tjänstledig för att forska på Centrum för miljö- och klimatforskning på Lunds universitet…
Läs merARTpodden#8 Grodornas pandemi
Grodornas pandemi - chytridsmittan – kan ha orsakat större skada på den globala biologiska mångfalden än någon annan sjukdom. Nära 700 arter har bekräftats smittade världen över, varav…
Läs merARTpodden#7 Hur död ved skapar liv
Varför finns det inte tillräckligt mycket död ved i våra skogar? Vilket träd har godast ved? Vem flyttar först in i ett träd och får fräschaste bostaden? Och…
Läs merARTpodden #6 Valentine-special
Glad alla hjärtans dag önskar Ekologigruppen & ARTpodden, aka PARNINGSpodden i och med att avsnitt #6 handlar om olika arters väldigt olika parningstekniker - och för den delen…
Läs merIt's ål about ål
Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Avsnitt #5 av ARTpodden handlar om en hal fisk som slingrat sig runt människors vetande genom…
Läs merJulspecial om misteln
I det fjärde avsnittet av ARTpodden träffar Emma biologen Maja Edlund och forskningsantikvarien Tommy Kuusela för att prata om vår absoluta favoritväxt som hör julen till - misteln!…
Läs merARTpodden #3 Tryffel
Nu är avsnitt 3 av ARTpodden ute och det handlar om TRYFFEL. Med i avsnittet är två pionjärer vad gäller svensk tryffel: Carina Ahlqvist och Christina Wedén. Emma…
Läs merARTpodden - #2 Matig svamp
I ARTpoddens andra avsnitt pratar Emma med Fredrik Johnsson och Lena Engelmark Embertsén. Fredrik är kock på restaurangen Volt i Stockholm som har fått en Michelinstjärna fem år…
Läs merARTpodden - #1 Mystisk mycel
Lyssna på första avsnittet av ARTpodden. Häng med när vår kollega Emma Holmberg guidar oss i svamparnas, för de flesta okända rike. Vi kommer bland annat få höra…
Läs merARTpodden - Konsten att prata om arter och samhällsplanering
ARTpodden är Ekologigruppens podcast som tar sig an det gränslöst tidskrävande projektet att dyka ned i den Stora Gröna Massan. Vad består det vi kallar för natur av?…
Läs merFå vårt nyhetsbrev med de senaste nyheterna varje månad!
PRENUMERERAHär är våra tvärvetenskapliga tjänster
Med vidgade vyer, transparens och ett holistiskt tänkande driver vi projekt som skapar miljönytta för både kund och samhälle. I vår tvärvetenskapliga och omfångsrika tjänstepalett finns de evidensbaserade möjligheterna och lösningsfokuserade konsulterna.