En dag i fält med Ekologigruppen
Vi är sex personer som samlats vid vattenbrynet. Fältutrustningen är packad och alla är entusiastiska inför inventeringen. Sensommarvärmen är kvar, trots att det är senare delen av september. Vädret ser ut att bli helt perfekt. När vi glider ut med den lilla gummibåten ligger morgondimman fortfarande tät över vattnet. Solen syns som en blek skugga där bakom. Vi kan varken se eller höra en enda båt. Vårt mål – två små öar skyddade som naturreservat där vi ska inventera vatten- och landmiljöer.
Bäver och bottenfauna
En enorm bäverhydda vid stranden vittnar om att öarna inte är helt obebodda. En ståtlig gråhäger sitter alldeles stilla i en tallgren och iakttar oss när vi åker förbi. Alla är eniga, det kommer bli en speciell dag. Först släpper vi av Jan Pröjts från Lundkontoret, iklädd vadarbyxor. Han ska provta bottenlevande smådjur i de grunda vattnen vid stranden. Proverna kommer att artbestämmas under lupp på vårt laboratorium i Lund för att tala om vilka som bor på botten och hur vattenmiljön mår.
Spana spännande svamp
Magnus Nilsson och Ossian Rydebjörk försvinner in mellan träden tillsammans med vår praktikant Martin. De ska inventera stränder och låglänta skogsmiljöer. De hittar gamla knotiga träd och flera rödlistade arter. Skumtickan som växer på olika arter av lövträd finns här, och flera förekomster av svartöra, en läderartad gelésvamp som föredrar grov död ved av löv. Innan dagen är slut har även den rödlistade arten mindre hackspett gett sig tillkänna på ön.
Växtligheten i vattnet.
Fredrik Engdahl och Isabelle Severholt tillbringar dagen med att kartlägga växtligheten i vattnet. När bottenkrattan bryter vattenytan får man en skymt av livet på botten. Spetsig målarmussla tillsammans med den långsträckta axslingan som ibland även kan ses från ytan. Men vad är det där? Under luppen blir det tydligt. Bladnerverna och den vingkantade stjälken visar att det är bandnate, en rödlistad art som växer på grunt vatten i både sjöar och lugnflytande vattendrag.
Bäverbebodd holme
När vi tar lunch vid en solvarm stenhäll och diskuterar dagens fynd glider en bäver ljudlöst förbi i vattnet nedanför oss. Det är svårt att föreställa sig att arten var helt utrotad i Sverige för hundra år sedan. Som vattenekolog värmer det att ganska ofta nuförtiden få se, om inte djuren så i alla fall deras spår i form av dämmen, gnag eller hyddor.
En blågrön oas – oväntat urbant belägen
Men var är vi egentligen, mitt i naturen? Ja, svaret är Årsta holmar, mitt i Stockholm. Öarna ligger vid Södermalm i Årstaviken. Många av oss passerar högt ovanför området med pendeltåget nästan varje dag på väg till kontoret. Vi är inte många stenkast från Ekologigruppens kontor på Åsögatan. Holmarna, Årstaskogen och Mälarens vatten runt om är en blågrön oas mitt i staden, viktig för biologisk mångfald. Med tanke på hur många bostäder som finns inpå knuten får det nog kallas ett av Sveriges närmsta reservat.
Forskningen visar gång på gång hur avgörande det är med närliggande natur för att även vi människor ska må bra. Och när dagen är slut kan vi verkligen bara hålla med.
Här är våra tvärvetenskapliga tjänster
Med vidgade vyer, transparens och ett holistiskt tänkande driver vi projekt som skapar miljönytta för både kund och samhälle. I vår tvärvetenskapliga och omfångsrika tjänstepalett finns de evidensbaserade möjligheterna och lösningsfokuserade konsulterna.